Ett herrgårdshotell med anor sedan 1906

Vi är stolta över att vara en del av denna speciella plats med anor sedan 1906. Här på vårt herrgårdshotell har direktörer, disponenter, patroner och andra ur den svenska societén umgåtts och levt livets glada dagar mer än 100 år.

Ett långt näs vid vattnet

Namnet Långenäs beskriver ju ganska bra dess utseende, ett långt näs beläget vid vattnet. På udden, vid näsets slut, ligger Hällsnäs. En stor vit byggnad omgiven av grönska och vatten. Ett herrgårdshotell som ligger så idylliskt så att ingen kan ana närheten till både Göteborg och Landvetter Flygplats.

Järnvägen som förbinder Långenäs med Göteborg

Järnvägen, den biten som kallas Boråsbanan och uppfördes 1894, löper parallellt med Långenäsvägen längs hela näset. Den var av stor betydelse då den uppfördes. Inte bara för fabriken utan för Mölnlycke i stort. Kommunikationen till Göteborg hade tidigare bestått av ett par stadiga ben eller en häst.

De flesta hade givetvis inte råd att åka tåg ändå, men järnvägen bidrog till att befolka Långenäs. Patron vid Långenäs Herrgård uppförde själv stationshuset vid näset.

Bebyggelsen på Långenäs

I och med järnvägens tillkomst styckade patron av tjugo tomter på näset. Vissa påstår att det var järnvägens minimikrav för att tågen överhuvudtaget skulle stanna vid hans station. Andra menar att han helt enkelt tyckte att det var ganska ensamt och ensligt där ute på näset och ville ha ett rikare socialt liv.

De familjer som bodde på Långenäs kom från Göteborg. I staden hade de sin vinterbostad och till näset flyttade de om våren. Alla husen var uteslutande sommarvillor.

Patron tillät dessutom inte vem som helst att köpa tomt på hans Långenäs. Givetvis skulle de ha pengar men de skulle också ha en titel av det slag som räknades – disponenter och direktörer stod högt i kurs.

Herrgårdsbyggnaden

Hällsnäs Herrgård stod klar 1906. Det var den framgångsrike Göteborgstandläkaren Lindholm som stod som köpare. Herrgården var till en början en sommarbostad, men i slutet av 1920-talet genomfördes stora tillbyggnadsarbeten och därmed upphörde sommarboendet och gav plats för åretruntboende.

Udden var i Lindholms ägo fram till 1957 då den köptes av Syster Signe Olsson. Syster Signe drev konvalescenthem för äldre damer till sin bortgång 1984. Många av våra gäster idag har fortfarande anknytning till den tiden. De har jobbat här eller varit besökare. Vi får höra många roliga anekdoter.

Sveriges första affärsklubb

1986 köptes Hällsnäs av en familj, vars mål var att skapa västra Sveriges första och enda affärsklubb. Ett par stora gjutjärnsgrindar med namnet ”Hällsnäs” ingraverat kom på plats. Privat område förkunnades. En liten porttelefon gömde sig vid kanten, varifrån man fick besked om sesam tänkte öppna sig eller ej. För rätt person och medlem öppnade sig grindarna makligt.

1996/97 öppnades grindarna för externa gäster. Medlemskravet var släppt, så även slipskravet. Sedan dess har Hällsnäs varit platsen för otaliga konferenser, bröllop och andra arrangemang.

Från affärsklubb till modernt herrgårdshotell

Sedan i mars 2015 står Peter Kollberg som ägare av Hällsnäs. Herrgårdsbyggnaden och alla hotellets rum har varsamt renoverats och byggts till med en modern magasinsbyggnad där vi idag kan ta emot upp till 220 middagsgäster.

I mars 2019 öppnade vi upp vårt whiskylager med kapacitet att lagra 300 st 30-liters fat. Ett samarbete med Mackmyra Svensk Whisky.

Hällsnäs Hotell & Restaurang utvecklas ständigt och idéerna sinar aldrig. Följ oss gärna på vår spännande resa framåt.

På vägen ut till Hällsnäs

Grisen

På vägen ut till Hällsnäs passerar man Laberget. Där kan man se en gris målad på bergväggen. Den ska vara över 100 år gammal och dess tillkomst har diskuterats genom åren. En av historierna säger att grisen målats av personal från järnvägsbolaget.

På ett av tågen ska det ha funnits en konduktör under öknamnet ”Grisen”. Han sägs ha varit väldigt besvärlig på många sätt och rapporterat sina kollegor för mindre förseelser till högre ort. Eftersom han bar sig så svinaktigt åt kläckte lokpersonalen idéen att måla en gris på bergväggen. På så vis blev han påmind om sitt beteende varje gång han passerade med tåget.

Segelbåten

Bredvid grisen som är målad på Laberget kan man också se en segelbåt. Den sägs ha kommit till under 1930-talet. Det var två bröder som fick idéen att måla den efter att ha läst en artikel och sett en bild på Segeltävlingarna vid Långedrag i Göteborgstidningen.

Enligt sägen rodde de ut en solig sommardag och målade segelbåten på berget från båten.

(Ulf Erixson, Vägen västerut – en resa i tiden genom Härryda Kommun, Alhagen, 2005)